Ексурзия до Комана-Румъния

Публикувано в Екскурзия с Автобус

Комана

10.09. 2022

                                                                 Програма

На няколко километра от главния път Гюргево – Букурещ румънското село Комана предлага на своите гости истории за Влад Цепеш, разходка из местни занаяти, манастирска тишина и традиции, приключенски парк, местна кухня и всичко това сред езерата и каналите на Природен парк Комана, умело превърнати в туристическа атракция, която привлича със спокойствието и красотата си през всички сезони.

7:00 – Отпътуване пред бар Хавана гр.Тутракан за Комана през Русе – Дунав мост. Посещение на манастира Комана, построен от Влад Цепеш през 1461 година като манастир-крепост. Някога мястото, на което се е намирал манастирът, е било остров сред блата. Разглеждане на Мавзолея на героите, паднали в Първата Световна война, където  са костите на 720 войни – румънци, българи, руснаци, германци и др. По „Стълбището на покаянието“ ще се спуснем  до красива крайречна пътека  – върху всяко стъпало са изписани различните грехове и добродетели, като най-горното стъпало е отредено на съвършенството – вяра, надежда и любов.

Продължаваме към комплекс „Casa Comana” www.casacomana.ro, за да се разходим сред птичия свят на корморани, чапли, гмурци и потапници – любимо място за разходка, почивка и забавление на много румънци. Време за почивка и обяд – няколко ресторанта предлагат местна кухня – риба, мамалига, разхладителни напитки с красива гледка към езерото. По желание посещение на приключенски парк с няколко въжени трасета с различни нива на трудност, разходка с лодка или кану. За романтично настроените – преход по  мостът на желанията с десетките катинари – „Заключваш катинара, пускаш ключа във водата и мечтата ти се сбъдва“.

Посещение на комплекс „Мoara de hartie“/ Хартиена мелница, музей на открито, представящ старите професии в областта на книгопечатането, книговезането  и десет творчески работилници демонстриращи занаяти, характерни за региона, практикувани в румънско село: обработка на тръстика и папур, ковачество и обработка на метал, керамика, дървообработване, мелница и пекарна, тъкане на стан, работилница за ръчно изработване на хартия.

Отпътуване за Гюргево – спирка на Кауфланд Гюргево за пазаруване.                                               

19:00 – Пристиганe в Тутракан

Цена:  45 лв. 

Цената включва: транспорт и пътни такси, медицинска застраховка,   

екскурзоводско обслужване и “Снимка за спомен” – колаж от снимки направени по време на екскурзията.

Цената не включва:

  • Входна такса за Музея на хартията: възрастни – 15 RON, пенсионери – 10 RON

Атракции в Комплекс Каса Комана  :

  • Приключенски въжен парк – цени -въжен парк  – 50 леи (3 часа), тролей – преход над езерото – 10 леи
  • Разходка с каяк/кану цени: 1-местен каяк – 25 леи / час; 2-местен каяк – 30 леи / час; 3-местен каяк – 35 леи / час
  • Разходки с лодка – цени: Възрастни и деца над 6 години – 20 леи / човек, Деца до 6 години – 10 леи / човек

 За записване : Камелия Златанова – мобилен  0889 43 33 59