Екскурзия Албания и Македония

Публикувано в Екскурзия с Автобус

Албания и Македония – късчета история

Скопие – Охрид – Тирана – Круя – Дуръс – Берат – Струга
20 -24 септември 2018г.

Цена: 299 лв.

1-2 ден
Отпътуване за София от Тутракан в 23.30 ч – Сливо поле- 24 ч., Русе – 0:30 паркинг жп гара .
Преминаване на ГКПП Гюешево и продължаваме към Скопие. Престой в Скопие /около 1.30ч./ с кратка обиколка: старата Скопска чаршия, Каменния мост и площад Македония с новоизградените паметници, част от проекта „Скопие 2014″.
Възможност за обяд. Отпътуване за Охрид – град, съчетал в себе си вековна история, блестящ със своята перла – Охридското езеро.
Свободно време или туристическа програма в Охрид по желание: пешеходна обиколка на стария град Охрид и рибарския площад.
Самуиловата крепост, Църквата „Свети Климент“; църквата „Свети Панталеймон“, където се съхраняват мощите на Св. Климент; църквата „Св.Богородица Перивлепта“ – паметник на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и градската чаршия. Настаняване в хотела. Вечеря . Нощувка.

3-ти ден
Охрид -Тирана – Круя – Дуръс
Закуска.Около 08:30 ч.отпътуване за Тирана – столицата на Албания, културен и индустриален център на страната, градът съчетава в себе си едновременно съвременна архитектура и забележителни истроически паметници. Автобусна и пешеходна разходка из площад Скендербег- сърцето на града. Разглеждане на паметникът на националния герой на Албания Скендербег, Джамията на Етем бей, Часовниковата кула- символ на града, Дворецът на културата и Националният исторически музей.
Свободно време в Тирана. Около 14:00ч. отпътуване за Круя – крепостен град, чието име означава“ пролет.
Тук е роден и националният герой на Албания – Скендербег. През XIII век в най-високата част на крепостта е бил построен замък.
През XV век Круя, под лидерството на Скeндербег, става символ на съпротивата срещу турците.
Крепостта остава единственото непревзето от османците място на Балканите и едва след смъртта на Скендербег защитниците й слагат оръжие. Свободно време за разглеждане на Националния музей на Скендерберг, етнографския музей и крепостния замък.
Отпътуване за Дуръс. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

4-ти ден
Дуръс -Тирана – Круя – Дуръс
Закуска. Свободно време в Дуръс или по желание – целодневна екскурзия до Берат – с доплащане 30 лв. на човек (цената включва транспорт с автобус и обиколка на Берат с екскурзовод на български, входни такси не са включени в тази цена; екскурзията се осъществява при минимум 20 човека и се заявява и заплаща в България, а не на място).
Отпътуване за Берат (около 110 км). Берат е известен като градът с хилядите прозорци. Историческият му център е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Градът има 2400 години история.
Населението е около 40 000 души, част от които са християни с български корени.
До ХI век той е един от центровете на обширната българска област Кутмичевица. Разглеждане на Берат: цитаделата, средновековните православни църкви, националния музей на иконописеца Онуфрий Аргитис, един от най-известните зографи в Албания. Разходка из живописните улички на града. Около 15:00ч. отпътуване за Дуръс.
Туристическа обиколка на Дуръс известен в българската история с името Драч. Дуръс е най-старият град в Албания и най-голямото пристанище в страната, разположен на брега на Адриатическо море. Градът е известен с амфитеатъра на император Адриан – най-големият античен амфитеатър на Балканския полуостров. Връщане в хотела. Вечеря . Нощувка.

5-ти Ден
Отпътуване с престой за обяд в Струга – разположена от северната страна на Охридското езеро, на двата бряга на р. Черни Дрин.
Старото име на Струга е било Енхалон, което означава „змиорка“. Охридската змиорка започва миграцията си именно от гр. Струга към Саргасово море. Днешното име на града е със славянски корен и означава „място за улов на риба“. Славяните наричали местата за риболов – струги. Отпътуване за България около 14:00 ч. Пристигане в Тутракан късно през нощта.

 

Пакетната цена включва:
• Транспорт с лицензиран автобус за международни превози, пътни и гранични такси
• 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел в Охрид
• 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 2 или 3 звезди в района на Дуръс
• Екскурзоводско обслужване
• медицинска застраховка
• Кратка програма в Скопие / около 1ч.30мин.-2 ч. / и пешеходна разходка в Охрид
• Обиколки на Тирана и Круя

Пакетната цена НЕ включва:
• Екскурзия до град – музей Берат – 30 лева
• входните такси за посещаваните туристически обекти по програмата. • Круя: Музеят на Скендербег – 200 албански леки/ ≈ 3 лв./
• Етнографският музей в Круя – 300 албански леки / ≈ 4,50 лв./
• Берат: Музей на Онуфри – 200 албански леки/ ≈ 3 лв./
• Крепостта в Берат – 100 албански леки / ≈ 1,50 лв./
• Дуръс: Амфитеатъра в Дуръс – 400 албански леки/ ≈ 6 лв./;
• Охрид: църквата „Св. Богородица Перивлепта“ (100 MKD)
• Самуиловата крепост – 30 МКD
• Разходи от личен характер

Забележка: Входните такси се заплащат в албански леки и македонски денари на място!
Препоръчителна е смяната на валута от България .

Ориентировъчен валутен курс: 1 лв около 70 АLL албански лек , 1 лв около 30 MKD македонски денари

Необходими документи – международен паспорт или лична карта

За записвания: 0889 43 33 59 – Туристическа агенция Салвиния