ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ПРОВАДИЯ

Публикувано в Екскурзия с Автобус

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ПРОВАДИЯ
22.04.2023г.

Провадия – Крепост Овеч – Чудните скали
• най-древните Солници в Европа
• крепостта •Овеч•
• скалният феномен Чудните скали
Цена: 55лв.

Транспорт, беседи в обектите и „Снимка за спомен“
(колаж от снимки по време на екскурзията)
Справки и записвания: Туристическа Агенция „Салвиния“
GSM: 088-9433-359

Програма:

7:00 – Отпътуване пред бар Хавана в Тутракан за Провадия – най-древния солодобивен център в Европа, при това с използвана и до днес технология – изпаряване на солената изворна вода в керамични съдове. Посещение на исторически обект Солницата /отвън, поради археологически разкопки, при възможност и отвътре/.

Над съвременния български град Провадия на планинско плато, оградено от всички страни със скали, в късноантичната епоха е издигната солидна крепост. Тя получила доста прозаичното име Проватон или Проват, от гръцки – „Овча крепост“. Българите я наричали – Овеч, а турците – Таш Хисар (Каменна крепост). Крепостта е построена на величествено плато с формата на кораб, ориентиран от север на юг и е обградено от всички страни със скални венци с височина до 25 метра.

Отпътуване за Природен феномен “Чудните скали” – масив от около десетина красиви скални игли с височина 40-50м, наподобяващи кули на замък. Образувани са от въздействието на водата и вятъра върху варовика. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовир „Цонево“, където са най-стръмни и отвесни.
В късния следобед – отпътуване обратно.

  • Степен на трудност: 3 от 10 (1 е без преход и допълнително физическо натоварване, 10 – изкачването на връх Вихрен), туристите е добре да със затворени, удобни обувки. Посещението на крепостта Овеч, което изисква пешеходен преход около 10 минути, но по стръмен терен – 100 каменни стъпала, не е задължителен.

Цената включва:
-транспорт, водач от туроператора, беседи в обектите, „Снимка за спомен“- колаж от снимки направени по време на екскурзията.

Цената НЕ включва:
-Входна такса за крепостта Овеч – 4 лв. за възрастни, 2 лв за пенсионери, ученици и студенти;