ДУНАВСКИТЕ ОСТРОВИ

Публикувано от в Еко Туризъм

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Отвори  оферта   ДУНАВСКИТЕ ОСТРОВИ

Това приключение ще Ви отведе в едно градче, чието име  предизвиква асоциации за рибари, лодки и река –  Тутракан .
Разположен на река Дунав, той е град с двухилядолетна история и същевременно с уникална за България атмосфера. От една страна с амфитеатралното си разположение спрямо реката той предизвиква асоциации за старопрестолния град Търнов, но когато застанете на брега вперили омагьосан поглед в слънцето –  потапящо се в големия разлив на Дунав край Тутракан, ще разберете, че идването Ви до тук е имало смисъл.
Като крайдунавски град, Тутракан свързва миналото, днешния и утрешния  си  ден  с риболова. В продължение на векове той се утвърждава като основен поминък за  населението му. С улова на риба и продажбата и в страната и  чужбина, с производството на лодки и необходимия инструментариум са ангажирани цели родове.

В този смисъл, определено може да се посочи, че риболовът като поминък до голяма степен е визитна картичка на града.Тук може да посетите единствения по поречието на Дунав Етнографски музей  “Дунавски риболов и лодкостроене”, да се разходите по уличките на Рибарската махала. Днес тя е  паметник на културата от национално значение, съхранена за поколенията в автентичен вид – с рибарските мрежи,  лодкарските работилници и рибарските къщи.
Разходката – с колело, лодка или пеш –  из околностите на Тутракан, ще Ви даде възможност да се потопите в  спокойствието на Дунавските влажни зони. Тук се намира  Защитена местност “Калимок – Бръшлен” – влажни ливади, тръстикови масиви, блата, заливни гори, пясъчни коси и разбира се  – техните обитатели – 400 вида раститения, 60 вида риби, 20 вида влечуги и земноводни, 240 вида птици и хиляди видове безгръбначни.

Отвори  оферта   ДУНАВСКИТЕ ОСТРОВИ

Тук имате възможност да риболувате, да се обучавате в управление на кану, както и да изпитате удоволствието от разходка с моторна лодка сред ръкавите между брега и островите. На разположение на гостите е луксозна моторна лодка и  професионален водач .

 

Непосредствено под  централната улица на  гр. Тутракан, под  кейовата стена, която  защитава града  когато  водите  на  Дунав  прииждат, се  намира  един  особен  остров – остров Тутракан.
През  половината месеци от годината той е  под  вода, но  през  останалите Дунав  услужливо  и приятелски  ни го предоставя за  разходки, пикници и плаж, за  риболов и приключения.
Всяка  година  когато  Дунав  прибере водите си тук,  по  пясъчните коси остават  причудливи  дънери –  донесени  от  високите  води на  реката , а  буйната  лонгозна  растителност превзема острова.
Рибарите разказват  легенди и  една  от  тях разкрива   как е възникнал острова…

Отвори  оферта   ДУНАВСКИТЕ ОСТРОВИ